احتمالا اکثر ما، با واژه UPVC آشنا هستیم؛ امروزه در همهی خانههای نوساز، به جای پنجرههای قدیمی که با پروفیلهای آهنی ساخته میشدند، از پنجرهها و در برخی موارد، درهای پروفیل UPVC استفاده میشود. به طور معمول، پروفیل UPVC ، سفید رنگ است و در بیشتر ساختمانهای تجاری یا مسکونی، پنجرهها را با همین پروفیلهای سفید رنگ میسازند، اما چند سالی است که به منظور ایجاد تنوع، زیبایی و جذابیت بصری در ساختمانها، از نوعی رنگ مخصوص برای رنگ کردن پروفیل یوپیویسی ، توسط شرکتهای مختلف تولید میشود که به رنگ UPVC معروف است. در این محتوا قصد داریم شما را با این نوع رنگ بیشتر آشنا کنیم. لطفا با ما همراه باشید.
UPVC به چه معناست؟
همانطور که اشاره شد UPVC در اصل نوعی پروفیل پلیمری است، که مخفف سر واژهیUnplasticised Poly Vinyl Chloride است که نوعی پلیمر پلاستیکی سخت محسوب میشود. UPVC از بهترین و بادوامترین مصالح ساختمانی است که بیشتر در ساخت درب و پنجره به کار میرود. این پلیمر، ذاتا سفید رنگ است و برای هماهنگی بیشتر با نمای بیرونی و داخلی ساختمانها و همچنین ایجاد تنوع، به نوعی رنگ خاص به نام رنگ UPVC نیاز دارد.
رنگ UPVC چیست؟
شرکتهای زیادی برای ایجاد تنوع در زیبایی پروفیلهای UPVC و جلوگیری از تکراری شدن رنگ سفید آن، اقدام به تولید رنگ UPVC میکنند. این نوع رنگ، در دو نوع تولید میشوند که عبارتند از:
- پایه آب ، که دوستدار محیط زیست محسوب میشود و برای سلامتی مناسبتر هستند
- پایه تینر که نوعی رنگ روغنی محسوب میشود و حلال آن تینر است.
مزیت و ویژگی قابل توجه رنگ UPVC در این است که علاوه بر پروفیلهای نو و تازهساز، میتوان از آن در رنگ کردن پنجرههای قدیمیتر UPVC نیز استفاده کرد. این رنگ به راحتی و پس از 15 دقیقه خشک میشود و به همین دلیل، در پنجرههای نسبتا قدیمیتر نیز قابل استفاده است.
چرا از رنگ UPVC استفاده میشود؟
چند دلیل اصلی برای استفاده از این نوع رنگ وجود دارد. اولین دلیل برای رنگ کردن پروفیل UPVC ، ایجاد حس تنوع و زیبایی در ساختمان و همچنین ایجاد یک هارمونی و هماهنگی بیشتر بین رنگ پنجرهها با نمای داخلی یا خارجی ساختمان است.
به جز مسالهی زیبایی شناسی که مسالهی مهم و قابل توجهی در معماری امروز محسوب میشود، رنگ UPVC به یک علت مهم دیگر نیز استفاده میشود که عبارت است از بین رفتن رنگِ پنجرههای قدیمیتر، به علت تابشِ مستقیم نور خورشید به پروفیلهای یوپیویسی. با وجود اینکه پروفیل upvc ، از مصالح مرغوب و بادوام در صنعت ساختمانی محسوب میشود، اما قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تابش مستقیم نور خورشید باعث میشود، پروفیل کمرنگ و یا در مواردی پوسته پوسته شود که در این صورت لازم است با استفاده از رنگ UPVC مجددا درها و پنجرهها را رنگ نماییم.
انواع رنگ UPVC
اشاره شد که رنگ پایه در پروفیل UPVC سفید است اما پروفیلها را به دو صورت رنگی تولید میکنند. این دو نوع رنگ عبارتند از رنگهای پاششی و روکش لمینت که در ادامه بیشتر دربارهی آنها صحبت خواهیم کرد.
-
UPVC رنگ شده با روکش لمینت
یکی از روشهای تولید پروفیل رنگی در کارخانهها عبارت است از استفاده از روکش لمینت رنگی.
در این روش، فویلِ رنگ بر روی پروفیل سفید قرار میگیرد و طی یک فرایند حرارتی، به خورد پروفیل رفته و خشک میشود. با استفاده از رنگ لمینت بافتدار، میتوان طرحهای چوب مانند، ایجاد کرد که در طراحیهای داخلی پرکاربرد هستند. البته، این نوع رنگ در مقایسه با رنگهای پاششی، از تنوع رنگی محدودتری برخوردار است.
یکی از کارهای خلاقانه ای که میتوان در رنگآمیزی پروفیلها بکار برد، دو رنگ کردن داخل و خارج پنجره است؛ یعنی به عنوان مثال میتوانید سمت داخلی پنجره را به رنگ قهوهای و قسمت خارجی آن را سیاه و سفید کنید.
روکش لمینت به دو صورت تک لایه و دو لایه تقسیم میشود. در رنگآمیزی تک لایه که به صورت یکرو یا دورو انجام میشود، یک لایه روکش 2 میلیمتری بر روی یک طرف یا هر دو روی پروفیل کشیده میشود. در حالت دو لایه که به آن لمینت کامل هم میگویند، تولید کننده از پروفیلی هم رنگ روکش استفاده میکند تا در صورت خراشیده شدن لایه اول لمینت، پروفیل به صورت سفید دیده نشود.
-
رنگ UPVC پاششی یا اسپری رنگ
این نوع رنگ، به صورت اسپری و بعد از تولید روی پروفیل پاشیده میشود. در مورد پروفیلهای قدیمی که مایل به دوباره رنگ کردن آنها هستید، لازم است از این نوع رنگ استفاده کنید. مزیت اسپری رنگ، علاوه بر تنوع بیشتر نسبت به فویل لمینت، در این است که میتوانید پنجرههای قدیمی را بدون نیاز به تغییر در نمای ساختمان و یا خرابکاری رنگ کنید.
در حالیکه در حدود ده، بیست نوع رنگ لمینت تولید میشود اما در مورد رنگهای پاششی، برخی تولیدکنندهها تا 500 ترکیب رنگی مختلف را به مشتری ارائه و پیشنهاد میکنند.
ویژگی رنگهای UPVC
اگر چه رنگهای UPVC موجود در بازار، توسط تولیدکنندههای مختلف و با کیفیتهای متفاوت تولید میشوند، اما به طور کلی ویژگیهای عمومی این نوع رنگ، چه به صورت اسپری و چه در شکل لمینت تولید شودع عبارتند از:
- مقاومت و دوام بالا در برابر عوامل فیزیکی مانند رطوبت، گرما و غیره
- عدم ریزش و ترک خوردگی
- داشتن قابلیت شستشو
- مقاوم در برابر شویندههای خانگی
- مقاومت در برابر خراش و سایش
- مقاومت در برابر تابش مستقیم خورشید
رنگ UPVC چگونه اجرا میشود؟
همانطور که پیشتر اشاره شد، رنگهای UPVC که از نوع روکش لمینت هستند، در کارخانه و طی فرآیند حرارتی بر روی پروفیل قرار میگیرند، اما در مورد رنگهای پاششی، هم امکان رنگ کردن در کارخانه و تولید پروفیلهای رنگی وجود دارد و هم میتوان با تهیه رنگ، پنجرههای نصب شده را رنگآمیزی کرد.
همچنین، برای رنگ کردن پنجرههای قدیمی، میتوان از وسایلی مانند پیستوله، قلم، رول و مانند آن استفاده کرد. این کار بهتر است توسط یک نقاش باتجربه انجام شود. برای انجام این کار، حتما از رنگهای باکیفیت استفاده کنید که قابلیت رنگآمیزی عمودی داشته باشند و با چسبندگی مناسب، بدون شره شدن، بتوان پروفیلها را رنگ کرد.
یکی دیگر از فاکتورهای مهم در انتخاب رنگ یوپیویسی ، این است که به راحتی و بدون نیاز به حرارت کوره، خشک شوند.
سخن آخر
امروزه بیش از هر زمان دیگری، به مبحث زیبایی و هماهنگی آن با سبک معماری کلی ساختمان، اهمیت داده میشود. رنگ UPVC این امکان را برای شما ایجاد میکند که نمای بیرونی و البته درونی ساختمان را مطابق با سبک و مدل سلیقهی خود هماهنگ کنید. میتوانید هارمونی بیشتری در ساختمان ایجاد کنید و در کنار آن، مطمئن باشید که دوام و ماندگاری بیشتری را نیز فراهم کردهاید.
یک ساختمان نوستالژیک رومی یا یک ساختمان نئوکلاسیک اروپایی و یا یک آپارتمان سنتی تمام عیار، همه ارمغانی است که رنگ UPVC در فضای مدرن امروز برایتان ایجاد میکند.
ازین که مخاطب وب سایت بودهاید از شما سپاسگزاریم. امیدواریم مطالب نگاشته شده در این محتوا برایتان سودمند و مفید واقع شده باشد.