رنگ روغنی در کنار رنگ پلاستیک و رنگ آکلریک ، از معروف‌ترین و پرکاربردترین رنگ‌ها در صنعت ساختمان است. البته انواع مختلفی دیگری از رنگ‌ها مانند مولتی‌کالر، جوتن، کنیتکس، پتینه و غیره را می‌توان در صنعت رنگ نام برد که خصوصیات و کاربرد‌های متفاوتی دارند. اما همانطور که اشاره شد، رنگ روغنی، پلاستیک و  آکلریک ، نسبت به سایر رنگ‌ها شناخته شده‌تر هستند و به صورت گسترده و برای استفاده‌های عمومی مانند نقاشی دیوار، سقف، فلزات و چوب، بکار برده می‌شوند. لطفا با وب‌سایت پیچارنگ همراه باشید تا درباره‌‌ی انواع رنگ روغنی بیشتر بدانیم.

رنگ روغنی چیست؟

رنگ ‌های روغنی یکی از قدیمی‌ترین پوشش‌های رنگی هستند که برای رنگ‌آمیزی مصالح ساختمانی شامل سقف و دیوار و فلزات و چوب از گذشته تا به امروز، مورد استفاده قرار می‌گیرند. رنگ های روغنی همانطور که از نام آن پیداست، روغن-پایه هستند یعنی برای رقیق کردن آن باید از حلال‌های نفتی مانند تینر استفاده شود، در حالیکه رنگ‌های آب-پایه مانند رنگ پلاستیکی، برای رقیق شدن، تنها به آب نیاز دارند.

انواع رنگ‌ های روغنی به سه دسته تقسیم می‌شود که عبارتند از رنگ روغنی براق، رنگ روغنی نیمه براق و رنگ روغنی مات که در ادامه راجع به  ویژگی‌های هر کدام توضیح خواهیم داد.

یک تولید کننده رنگ روغنی، ترکیبی از مواد مختلف را طی فرآیندهای تخصصی ترکیب می‌کند تا رنگ روغنی تولید کند. به طور کلی، تولید رنگ روغنی حاصل ترکیب روغن گیاهی و رنگدانه‌ها با ترکیبات و مواد دیگری است که مربوط به خواص فیزیکی رنگ‌ مانند چسبندگی، خشک شدن و مانند اینهاست. اما ماده اصلی رنگ، روغن و رنگدانه‌ها هستند.

ویژگی های رنگ روغنی

خصوصیات رنگ های روغنی به صورت خلاصه عبارتند از:

  • برای رقیق شدن به حلال‌های نفتی نیاز دارند.
  • دیر خشک می‌شوند.
  • بوی نامطبوع دارند و گاهی دارای مواد سربی خطرناک هستند.
  • پوشش خوبی دارند.
  • قابل شست‌وشو هستند.

رنگ روغنی 2انواع رنگ روغنی

  1. رنگ روغنی براق
  2. رنگ روغنی مات
  3. رنگ روغنی نیمه براق

خصوصیات کلی هر سه دسته، مشابه به هم است و اصلی‌ترین ویژگی آنها پایه- روغن بودن‌شان است. اما تفاوت‌های آن‌ها مربوط به میزان انعکاس نور و حلالیت در آب است.

رنگ روغنی براق ، انعکاس نور بالاتری دارد و اگر سطحی که با رنگ روغنی براق ، رنگ‌آمیزی شده دارای زیرسازی نامناسب و هرگونه اعوجاجی باشد، رنگ براق این سطوح ناصاف را  بیشتر منعکس می‌کند، در حالی‌که رنگ روغنی مات ، بازتاب نور کمتری نسبت به رنگ براق دارد و کمتر سطوح زبر و ناصاف را نشان می‌دهد. در مقابل، مقاومت رنگ روغنی مات در برابر آب، کمتر از رنگ براق است.

انتخاب رنگ براق یا رنگ مات ، با توجه به این خصوصیات و بر مبنای تجربه‌ی یک نقاش حرفه ای صورت می‌گیرد. معمولا رنگ روغنی مات را برای سقف و یا سطوحی که گچ کاری مناسبی ندارد، استفاده می‌کنند، اما در سطوحی که صیقلی‌تر هستند و همین طور احتمال تماس دست و ایجاد لکه وجود دارد، از رنگ براق استفاده می‌شود، چرا که رنگ‌ براق ، قابلیت شست‌وشوی بهتری دارند.

رنگ نیمه براق ، در واقع ترکیبی از رنگ براق و رنگ مات است که درصدی از خواص هر کدام آنها را در خود دارد. برای رنگ‌آمیزی فلزات، به عنوان مثال کابینت یا نرده و همین‌طور چوب، باید از رنگ براق استفاده کنیم.

به طور خلاصه ویژگی رنگ روغنی براق و رنگ روغنی مات عبارتند از :

رنگ روغنی براق

  • کاملا قابل شست‌وشو است.
  • پوشش‌دهی بالای دارد.
  • زیرسازی نامناسب را به دلیل انعکاس نور بالا، به صورت واضح نمایان می‌کند.
  • برای رنگ زدن فلزات و چوب، مناست‌تر است.

رنگ روغنی مات

  • مقاومت آن نسبت به آب کمتر است و در نتیجه، قابلیت شست‌وشوی پایین‌تری دارد.
  • پوشش‌دهی ضعیفی دارد.
  • برای فلزات مناسب نیست.
  • به دلیل جذب نور، به زیرسازی کمتری احتیاج دارد و ایرادات کار را نشان نمی‌دهد.

رنگ روغنی براق بهتر است یا رنگ روغنی مات ؟

خوب شاید این یک سوال کامل نباشد! قبل از اینکه در مورد براق بودن یا مات بودن رنگ تصمیم بگیرید، باید مشخص کنید که قرار است چه چیزی را رنگ‌آمیزی کنید!  نوع کاربری و میزان استفاده‌ای که از سطح رنگ آمیزی شده می‌شود، در انتخاب رنگ موثر است.

اگر قرار است سطوح فلزی مانند کابینت‌ها یا درهای چوبی را رنگ بزنید، انتخاب شما باید رنگ روغنی براق باشد.

همینطور برای دیوار قسمت‌هایی از ساختمان، که تردد زیادی از آنجا صورت می‌گیرد، به عنوان مثال  دیوار آشپزخانه، راهروها و سالن پذیرایی و غیره، بهتر است از رنگ‌ روغنی براق یا رنگ روغنی نیمه‌ براق استفاده کنید. به دلیل استفاده‌ی زیاد و تماس بیشتر با دیوارها در این قسمت‌ها، احتمال لکه‌دار شدن بیشتر است و به دنبال آن، نیاز به شستن و تمیزکاری نیز بیشتر خواهد بود، بنابراین رنگ روغنی نیمه براق و یا رنگ روغنی براق ، می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد.

برای قسمت‌هایی که زیرسازی مناسبی ندارند و گچ‌کاری خوبی صورت نگرفته و بخش‌های دور از دسترس، مانند سقف‌ها، از رنگ روغنی مات بیشتر استفاده کنید.

رنگ‌های مات معمولا جذاب‌تر و دلنشین‌تر هستند و در مقابل، رنگ‌های براق به دلیل انعکاس نور، فضا را بزرگ‌تر نشان می‌دهند. با توجه به هدفی که از رنگ‌آمیزی دارید و نوع کاربری محل، شما می‌توانید رنگ براق یا مات و یا رنگ نیمه را استفاده کنید.

محاسن و معایب رنگ روغنی

  • همانطور که اشاره شد، مهمترین حسن و ویژگی رنگ روغنی این است که در صورت لکه دار شدن، قابلیت شست‌وشو دارند و با آب از بین نمی‌روند.
  • پوشش‌دهی بالا، خصوصا برای سطوح فلزی از دیگر ویژگی‌های رنگ روغنی است که باعث شده همچنان از پر کاربردترین انواع رنگ در بازار باشد.

البته رنگ روغنی معایبی هم دارد:

  • مهمترین معیاب رنگ روغنی ، سخت‌تر بودن اجرای رنگ‌آمیزی با رنگ روغن نسبت به رنگ پلاستیک و آکرولیک است.
  • اجرای رنگ روغنی ، زمان‌بر است و معمولا باید در چند مرحله اجرا شود؛ هر دست رنگ را با فاصله یک روزه یا بیشتر و بعد از خشک شدن دست قبلی باید اجرا کرد، به همین دلیل روند رنگ‌آمیزی طولانی‌تر است.
  • وقتی از رنگ روغنی استفاده می‌کنیم، باید دقت بیشتری در زیرسازی سطح کنیم و باید طوری رنگ بزنیم که موج‌دار نباشد.
  • بوی تند رنگ روغنی ، یکی دیگر از معایب آن محسوب می‌شود که باعث می‌شود برخی افراد که آلرژی دارند، نتوانند رنگ روغنی را اجرا کنند.

سخن پایانی :

انواع رنگ روغنی ، نقش مهمی در رنگ‌آمیزی و پوشش‌دهی لوازم و وسایل ساختمانی دارند. رنگ‌ های روغنی در کنار سایر انواع رنگ‌ها، هر کدام می‌توانند برای سطوح مختلفی مناسب باشند، که بسته به جنس و کاربرد آن سطح، انتخاب می‌شوند. لازم است برای رنگ‌آمیزی سطح مورد نظر، ویژگی‌ها و مزیت‌های هر نوع رنگ را با یکدیگر مقایسه کنید و با توجه به نوع کاربری سطح، نوع رنگ را انتخاب کنید.

ازین که مخاطب وب‌سایت پیچا رنگ بوده‌اید از شما سپاسگزاریم. در صورت وجود هر گونه سوال و ابهام در زمینه‌ی انتخاب و گزینش انواع رنگ می‌توانید از خدمات مشاوره‌ای سایت بهره بگیرید. امیدواریم مطالب گفته شده، برایتان مفید واقع شده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست